Раменната преса е най-доброто упражнение за рамене. Предлагам ви още един негов вариант - на Смит машина. Хубавото на Смит машината е, че може да сте без партньор и да не се притеснявате да не ви затисне тежестта. Когато усетите,че има опасност да ви затисне тежестта, просто леко извивате китки и специалните куки се закачат във всеки един момент от изпълнението. Този вариант се препоръчва на начинаещи докато свикнат с движението. Тук изпълнението е по-лесно, но мускулът не се натоварва така добре както при варианта с щанга.


Варианти на изпълнение
  • Раменните преси на смит машина отзад натоварват цялостно рамото,но малко повече средната част в сравнение с предната и задната.



  • Раменните преси на смит машина отпред натоварват главно предната и средната част на рамото.



Техника на изпълнение

  1. Седнете на пейката като се стремите кръстат Ви да е облегнат на нея.
  2. Хванете лоста широко,откачете го от специалните куки, след което спускайте бавно надолу докато лостът стигне нивото на вратът ВИ(когато го правите зад врат) и докато лостът стигне нивото на брадата Ви(когото го правите отпред)
  3. След което експлозивно избутвате в изходна позиция.


Приложение

Раменните преси на смит машина наподобяват раменните преси с шанга(свободна тежест)с тази разлика ,че първото акцентира върху оформяне на рамото,докато със свободна тежест работите главно за маса. Този вариант се препоръчва на начинаещи докато свикнат с движението. Тук изпълнението е по-лесно, но мускулът не се натоварва така добре както при варианта с щанга.