Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Гликогенът има функцията на главен склад за глюкоза при животните и хората. Гликозата, както знаете е основното гориво за тялото при условия на дълъг работен процес, какъвто се явява всяко физическо натоварване.

Гликогенът се синтезира и съхранява предимно в черния дроб и мускулите. Съхраненият гликоген е основното гориво за всички функции на тялото, включително тежки физически натоварвания.

За културисти и бодибилдъри, пълните мускули с гликоген, означава по-голям капацитет за работа, по-бързо възстановяване и мускулен растеж.

След тренировка тялото ви се нуждае от зареждане с енергия. Неговите складове за гликоген са почти изпразнени. Сега е най-подходящият момент да презаредите тялото ви(15 минути до 1 час след тренировка), понеже процеса на свръх възстановяване ще е най-пълен. Тялото ви ще образува повече гликоген от всякога, за да може да е готово за следващата тренировка.

Голяма част от бодибилдърите ядът прости въглехидрати веднага след тренировка, за да възстановят нивата на гликоген. Ако се опитвате да покачвате мускулна маса това до някъде е добре. Препоръчваната доза е между 0,8 и 1,1 гр. прости захари с глекимичен индекс над 80 за всеки килограм лично тегло. Гледайте на риска от покачване на подкожните мазнини, като на необходима жертва в името на тренировъчния прогрес.

Културистите ограничават приема на прости въглехидрати, страхувайки се да не качат мазнини. Това води до намалелите нива на гликоген в черния дроб и мускулите, по-малко енергия за интензивни тренировки и по-бавно възстановяване.

Ролята на глитамина при синтеза на гликоген

Едно изследване показа, че приемането на глутамин по време или след тренировка, стимулира и увеличава синтеза на гликоген, толкова колкото да приемете висока доза прости въглехидрати. Проучването показа, че приемането на 8 грама глутамин след интензивна тренировка е еднакво ефективно като 60 грама въглехидрати за възстановяване на мускулния гликоген. Комбинацията на глутамин и въглехидрати (глюкоза) е дори по-ефективна от глутамин или въглехидрати отделно.Тази информация е от голямо значение за културисти и всички спортисти, които ограничават приема на въглехидрати, но се нуждаят от високи нива на гликоген за по-добро спортно представяне. Това също е много важно за тези, които са на ниско въглехидратна диета(НВД). Културистите и другите спортисти, които са на НВД попълват нивата на гликогена в мускулите с минимални количества въглехидрати. Препоръчително е да приемате глутамин, за да подобрите натрипването на мускулния гликоген.

Това изследване показва и други важни предимства на глутамина. Той помага за подобряване на спортните постижения, увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването.

След тренировка нивото на глутамин в тялото спада до 50%. Затова най-добре е да се приема след тренировка. Тогава той помага за възстановяването на мускулния гликоген, повишава нивото на хормона на растежа, спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка, засилва синтезата на белтъчини. Препоръчва се приемат му да е до 30 минути след тренировка. Глутаминът лесно се превръща в глюкоза, без да се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина.