Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

В тази статия ще обърнем внимание на всичко, което трябва да знаете за BCAA и тяхното въздействие върху изграждането на мускулите, възстановяване, загуба на мазнини и производителността.

В стремежа си да изградят мускули, културистите не могат да получат достатъчно протеин. Ние се храним с обилно количество пиле, стекове, яйца и риба, за да ги получим. Ние извличаме различните видове протеини като суроватка и казеин, за да ги направим в прахове, за да ги направим по-бързо усвоими. Ние не спираме дотук обаче, тогава извличаме отделни аминокиселини, които изграждат протеините и ги консумираме отделно.

Дори и най-сериозните атлети са се чудели, защо трябва да приемат допълнително аминокиселини, след като те вече консумират достатъчно аминокиселини с протеиновите шейкове. Истината е, че отделните аминокиселини могат да повлияят на растежа на мускулите чрез различни пътища.

Трите BCAA

BCAA са лецин, изолевцин и валин. Името „аминокиселини с разклонена верига“ идва от структурата на тези съединения. Трите ВСАА са изключително важни и всъщност попадат в категорията на незаменими аминокиселини. Незаменими аминокиселини са аминокиселини, които тялото не може да синтезира само по себе си и следователно трябва да получи достатъчни количества чрез хранителни източници. В действителност, въпреки че има около 20 аминокиселини, които мускулите използват за растеж, ВСАА съставят приблизително една трета от аминокиселините в мускулната тъкан. Така че, ако целта ви е покачване на мускулна маса, приема на BCAA е задължителен.

Метаболизъм

Истината е, че начинът, по който се усвояват аминокиселините, играе голяма роля на техните функции в тялото. Метаболизмът на BCAA е различен от метаболитните процеси на други аминокиселини. Какво наистина прави ВСАА специални, е как те се усвояват. Докато повечето аминокиселини се усвояват в черния дроб, BCAA се усвояват главно от мускулите. Въпреки техните структурни прилики трите аминокиселини с разклонена верига имат различни метаболитни пътища. Усвояването на левцин се осъществява единствено чрез мастните пътища. Валин се усвоява единствено чрез въглехидратни пътеки, а изолевцин чрез двете.

BCAA, за разлика от повечето други аминокиселини, се усвояват в рамките на мускулна тъкан, което им позволява да се окислят (да се използват като енергия) от мускулните клетки за производство на клетъчна енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ). АТФ е основният източник на енергия, който осигурява гориво за мускулните контракции и ви позволява да вдигате тежести.

Фактът, че левцин, изолевцин и валин се усвояват в рамките на мускулна тъкан им позволява да бъдат бърз източник на енергия, когато тялото се нуждае от нея. Това прави BCAA невероятно ефективни, когато се приемат преди и по време на тренировка.BCAA и ефективността

Подобряване на ефективността по време на тренировка е от първостепенно значение, без значение какви са вашите цели. Подобрената производителност (ефективност) е много важна за културистите, тъй като това ще им помогне да вдигат по-големи тежести, да правят повече повторения, което в крайна сметка води до повече мускулен растеж.

BCAAs са доказани в много изследвания, че са мощен стимулатор на производителността, и както вече беше споменато, BCAAs стимулира производството на енергия за работещите мускули поради уникалния си метаболизъм. Това може да има положително въздействие върху производителността. Освен като енергиен източник, BCAA подобряват окисляването на мазнините. Това позволява на хората да тренират по-тежко, по-дълго, без да усещат умора. Това се отнася както за високо интензивни тренировки, така и за тренировки за издръжливост.


Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg