Сигурно се чудите какви са тия здравословни мазнини, които даже са и полезни. Има мазнини, които не само са здравословни, но и от тях се отслабва. Те (мазнините) се грижат за красотата на кожата ни, стимулират мозъчната дейност, защитават сърдечно-съдовата система. А напоследък учените откриха, че някои мазнини дори ни помагат да отслабнем!

Тези, които казват, че всички мазнини са вредни за вас е много неправилно. Оказа се, че растителните мазнини са силни бойци за борба с рака и дори наситени мазнини от растителни източници са от изключителна полза за здравето.

Ако искате да се предотврати рак, или в момента се борите с рак на дебелото черво, рак на простатата или рак на гърдата, е важно да приемате с храната растителни мазнини ежедневно.

За какви мазнини на растителна основа говорим? Кои са здравословни мазнини?

Здравословни мазнини включват студено пресован зехтин, ленено масло, и мазнини от растителни източници като ядки, семена, авокадо, и кокосови орехи. Също така мазните риби като пъстърва, сьомга и скумрия. Най-здравословни са студено изцедените масла, например зехтинът. Здравословните мазнини са жизненоважни, тъй като тялото не може да си ги произведе.

Между другото, тези здравословни мазнини помагат не само с борбата с рака, те също така са полезни за здравето на сърдечносъдовата система и затлъстяването. Списъкът с ползи е много дълъг.





Тези здравословни мазнини, трябва да се консумират с всяко хранене. Ако не се приемат тези мазнини в едно хранене, това ще доведе до много от хранителните вещества, консумирани по време на това хранене, да не се абсорбират от тялото. Това е така, защото много хранителни вещества са мастноразтворими. Бета-каротин, витамин D и витамин Е са три такива хранителни вещества, които се нуждаят от мазнини, за да се абсорбират и усвояват от човешкия организъм, но има и много други хранителни вещества, които също се нуждаят от мазнини за човешкия метаболизъм.

Ново публикувано проучване показва, че мазнините в храната са необходимо за усвояването на хранителни вещества от плодове и зеленчуци. В проучването хората, които консумират салати без мазнини (без дресинг) за салата абсорбират много по-малко полезни фитонутриенти и витамини от спанак, маруля, домати и моркови, отколкото тези, които консумират салати със салатен дресинг, съдържащ мазнини.



Ние знаем от дълго време, че здравословни мазнини са важна част от здравословното хранене и избягването им всъщност причинява хронично заболяване. Ключът е в избора на подходящия вид на мазнини за вашата диета и да сте сигурни, че не прекалявайте с количествата, защото мазнините имат много висока калорична плътност и могат да добавят много повече калории от колкото имате нужда.

Факт е, ние всички се нуждаем от мазнини. Мазнините помагат за усвояване на хранителните вещества, нервни предавания, поддържане на целостта на клетъчната мембрана и т.н. Въпреки това, ако се консумират повече от колкото трябва, мазнините допринасят за наддаване на тегло, сърдечни заболявания и др. Някои мазнини насърчават положително нашето здраве, докато други увеличават рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Ключът е да се заменят лошите мазнини с добри мазнини в нашата диета.

С други думи, ако вземете супер хранителни добавки без мазнина, няма да имате същите ползи като със същите добавки с малко мазнини.