Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Ако ви е омръзнало да ядете за закуска овесени ядки и белтъци, вече има решение за това. Ако си мислите, че е сложно-не е така. По-скоро е хранително и много вкусно, с малко съдържание на мазнини, и богато на хранителни съставки. Сетихте ли се за какво говоря? Става въпрос за ядките - бадемите, лешниците, фъстъците, кестените, орехите и някои семки.

Дълго време се смяташе, че ядките са високо калорични и съдържат големи количества мазнини, поради което доста хора ги изключваха от менюто си. Но откакто учените започнаха да изследват орехите, бадемите и другите видове ядки по-отблизо, става все по-ясно, че тази вкусна и хрупкава храна е богата на витамини, минерали и антиоксиданти.

Мазнините в ядките са т.нар. здравословни - от който тялото има нужда и които намаляват риска от сърдечни заболявания. Ако ядете по 30-50 грама ядки 4-5 пъти на седмица намалявате с около 30-40% риска от сърдечни проблеми. Причината за това са ненаситените мазнини в тях, които намаляват холестерола. Ядките са много добър източник на минерали, витамини, белтъци и въглехидрати.




Орехите:


Те съдържат много алфа-липоева киселина, която си е есенциална мастна киселина от типа ОМЕГА. Както знаете омега-3 мастни киселини(ALA), са много важни за сърцето и кръвообращението. ALA при орехите не са толкова ефективни, колкото мастните киселини в рибата, но последни проучвания сочат, че те намаляват възпалителните процеси, които могат да разрушат артериите. Доказано е също, че орехите повишаван нивата на HDL (добрия холестерол).

Лешниците:


Лешниците съдържат калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, цинк – минерали, витамин Е, важни за поддържане на нормално кръвно налягане.

Бадемите:


Бадемите съдържат много фибри, които блокират някои от мазнините и не им позволяват да бъдат абсорбирани при храносмилането. Само с 30 грама бадеми на ден покривате 35% от дневните ви нужди от витамин Е.
Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg