Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Водата е втората най-важна съставка, след кислорода, която ние трябва да консумираме, за да оцелеем. Хората не могат да оцелеят повече от няколко дни без вода. Нашите тела са 65-70% вода, кръвта ни е 95%, а мозъкът е около 75% вода.

Тъй като голям процент от тялото ни е вода, логично е, че тя(водата) играе голяма роля в това как работи нашето тяло. Водата регулира телесната температура чрез изпотяване, подпомага храносмилането, транспортира хранителни вещества и кислород до клетките, премахва токсините от тялото ни. Всички тези ползи имат много по-решаващи функции.

Смилането на твърди храни зависи от това колко вода имаме в организма. Запекът е често симптом на дехидратация. Повишено количество вода , обикновено елиминира проблемите в нашето тяло. Водата пречиства токсините от тялото. Водата помага на нашите стави да се движат свободно. Хрущялите намиращи се в краищата на дългите кости и между гръбначните дискове съдържат много вода, която служи като смазка по време на движение на ставата. Болките в ставите обикновено намаляват, когато приемаме повече вода и когато изпълняваме упражнения, чрез които пренасяме кръв към ставите. Водата също така действа като възглавница между вътрешните органи и ги защитава.

Водата играе голяма роля при отслабването. Дехидратацията води до излишък на мазнините в тялото, нисък мускулен тонус и размер, намалява храносмилателната ефективност и функцията на органите, повишена токсичност, ставни и мускулни болки, както и задържане на вода. Водата служи за тонизиране на мускулите и кожата. Водата също така помага на метаболизма на мазнините и това е може би един от най-значимите фактори за отслабването.

Хората губят около 2,5 до 3 литра вода всеки ден. Около 500мл се губи само от дишането. Другите два литра се губят в потта и урината.

Колко вода трябва да се пие на ден?

A не сте активен човек трябва да консумирате около 28 мл вода на килограм телесно тегло. Активен спортист трябва да консумира около 44-46 мл на килограм телесно тегло. Това е около 3,9 до 4 литра, ако сте 85 килограмов атлет. Колкото повече тренирате, толкова повече вода ще трябва да пиете. Не забравяйте да си разпределяте приема на вода еднакво през целия ден.