Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Наситените мазнини са необходима част от планът ни за хранене, все пак повечето от нас не са сигурни колко точно можем спокойно да ядем. Научете повече за правилното прием на наситени мазнини от тази статия.

Мазнините играят важна роля в основните процеси при хората, включващи формирането на клетъчната мембрана, защита / изолация на органи и съхранение, и освобождаване на енергия.

Много фитнес ентусиасти се страхуват от наситените мазнини и се стремят да ограничават значително приема им. Те избягват храни като пълномаслено мляко и млечни продукти, яйчен жълтък, масло, тлъсти меса, кокос и т.н. Въпреки, че наистина не е добра идея да се ядат много наситени мазнини, все още има място за тях в диета на всички.

Какви са наситени мастни киселини?

Мастните киселини се състоят от въглеводородни вериги, които могат или не могат да съдържат двойни връзки. Наситени мастни киселини се различават от ненаситените мастни киселини, в които всеки въглероден във веригата на мастна киселина е наситена с водородни атоми (т.е. не съществуват двойни връзки във веригата на въглеводород).

Защо дължината на веригата на мастните киселини е от значение?

Химическа класификация на наситени мастни киселини отчита колко въглерода са в въглеводородната верига, по-малко от 6 въглеродни атома обозначава късоверижни мастни киселини, 6-11 въглеродни атоми обозначава средноверижни мастни киселини, повече от 11 въглеродни атома обозначава дълговерижни мастни киселини, и повече от 22 въглеродни атома обозначава много дълго-верижни мастни киселини.

В случай на късоверижни и средноверижни мастни киселини, храносмилането води до пасивно усвояване в кръвта с помощта на чревните капиляри. Това се различава от метаболизма на дълговерижни мастни киселини, които се абсорбират от власинки в стените на червата. Поради тази причина, SCT / МСТ служат като отлични източници на енергия, поради простия си метаболизъм.

SCT са намерени предимно в млечните мазнини от крави, кози и овце. Кокосът е богат източник на МСТ, но ако търсите алтернатива можете да си купите MCT масла под формата на хранителна добавка.


Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg