Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Мускулна маса е това, което всеки културист иска. Но изграждането на мускулите не е лесна задача, особено когато не пиете хранителни добавки, медикаменти и нямате хубава генетика. За да се изгради мускулна маса бързо ще трябва дисциплина и отдаденост. В тази статия ще разгледаме седем прости правила, които трябва да следвате, ако искате да постигнете целта си по-бързо.

1. Яжте или пийте бързи въглехидрати и протеин след тренировка. Увеличените нива на инсулин веднага след интензивна тренировка стимулира синтеза на протеини. Добър източник на бързи въглехидрати е витаргото.


2. Яжте. Ако не ядете много и не можете да се преборите с големи количества храна в едно ядене, можете да помислите да се храните, повече от три пъти на ден, за да консумирате достатъчно количество протеини, въглехидрати и мазнини. Поддържайки вашата система, наситена с аминокиселини и гликоген е от решаващо значение, ако искате да натрупате мускули. Ако не ядете достатъчно протеин и калории може да доведе до повреда на мускулната тъкан.

3. Вие трябва да сте концентриран в тренировъчната си програма, по специално когато правите мъртва тяга, клекове и преси(лег преси, раменни преси). Това означава, че вие трябва да вдигнете големи тежести и да работите върху много мускулни групи. Тренирайки тежко, изпълнявайте базовите упражнения е може би най-бързия начин да изградите мускулна маса.

4. Претренирането е фактор номер едно, който ви влияе върху изграждането на мускулна маса. Както казах и преди, направете кратка тренировка, но изпълнявайте главно базовите упражнения. Не тренирайте повече от три последователни дни без почивка. Вашите мускули, вашата централната нервна система трябва да се възстановят. Почивайте повече! Какво са казали хората „Почивката прави шампиона“.

В спортната физиология терминът „свръхкомпенсация“ означава процес на възстановяване. Когато тренирате, повреждате мускулните влакна. След тренировка тялото синтезира нови, за да заличи повредите. Но мускулите не само се „поправят“ , а и се подсилват с допълнителна мускулна тъкан – феномен, познат като супер – или свръхкомпенсация – и точно той е причина за нов мускулен растеж. Само че това подсилване е само по време на възстановителния период. Значи ще има прогрес ако почивате толкова ефикасно, колкото тренирате.


Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg