Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Здравейте приятели на 4fitness.bg. В тази статия искаме да обърнем внимание на дамите, които ходят на фитнес, да получат адекватна информация за това как да тренират и как да се хранят правилно, за да получат желаните резултати, а защо не и да ги надминат. 

Има много трениращи дами във фитнесите, но голяма част от тях са неинформирани. Не изпълняват упражненията правилно, не комбинират правилно мускулните групи и т.н. По-долу ще видите списък с най-често срещаните грешки, които правят дамите във фитнеса и при храненето.

 

Фитнес съвет номер 1 – Не следвайте тъплата

 

Във фитнес средите се носят митове за изгарянето на мазнините. Първият мит е, че жените трябва да правят сутрин на гладно кардио, за да изгорят мазнините. Имаше написано едно ревю от Brat Schoenfeld, озаглавено „Дали кардиото след гладуване през нощта ще ускори изгарянето на мазнините“. В него се посочва, че няма доказателства в подкрепа на това, че правейки кардио на празен стомах, ще помогне за изгаряне на повече мазнини. 

 

Теорията е, че запасите от гликоген са изчерпани през нощта и че изгарянето на мазнини е по-лесно когато гликогена е изчерпан. Brat Schoenfeld е написал също във въпросното ревю, че „човешкото тяло е много динамично и постоянно регулира използването на мазнини за гориво. Изгарянето на мазнини трябва да се разглежда в течение на дни, а не на часове.“

 

 

В подкрепа на факта, че храната преди кардио не спира окислението на мазнини, изследователи са направили проучване как консумацията на въглехидрати преди и по време на тренировка влияе на изгарянето на мазнини. Изследването е направено на четири различни групи от хора. 

 

Група 1: Приемали са плацебо преди и по-време на тренировка
Група 2: Приемали са плацебо 30 минути преди тренировка и след това са консумирали въглехидратна напитка на всеки 15 минути по време на упражненията
Група 3: Приемали са въглехидратна напитка 30 минути преди тренировка и след това плацебо по време на упражненията.
Група 4: Приемали въглехидратна напитка преди тренировка и на всеки 15 минути по време на упражненията.

 

Тренировката е била с продължителност 120 минути. Всички тези въглехидрати е трябвало на намалят изгарянето на мазнини, нали? Резултатите показват, че няма намаление на окислението на мазнини, свързани с консумацията на въглехидрати преди или по време на тренировка. Тези и други изследвания представени от Brat Schoenfeld, противоречат на това, че трябва винаги да се прави кардио на празен стомах. Така че може да заключим, че една сутрин правейки кардио след закуска, няма да навреди на вашите цели в действителност. Дори има доказателства, че закуската ще увеличи загубата на мазнини, тъй като ще ви помогне в забързването на метаболизма ви. 

 

Фитнес съвет номер 2 – Тренирайте яко и интензивно

 

През последните няколко години стана ясно, че интервалните тренировки превъзхождат кардио тренировките за загуба на мазнини. В продължение на години жените са се опитвали да отслабват като прекарват часове на пътеките за бягане,  но ново изследване показва, че интервални тренировки са много по-добри за загуба на мазнини. 

През ранната 2007 година изследователи съобщават, че при проведено проучване е установено, че две 30 минутни високо интервални тренировки с 20 минути почивка между тях, предизвикват много по-голяма загуба на мазнини, отколкото 60 минутно ниско интервално кардио например.

 

 

Друг опит направен от изследователи сравнява 30 минутно кардио направено наведнъж с  30 минути кардио на три части по 10 мунити. Това проучване сравнява ефекта на метаболизма на мазнините между 30 минути колоездене с 3 по 10 минути упражнения със същата интензивност (60% максимално приемане на кислород). Резултатите покачват, че групата, която е правила 3х10 минути е изгорила повече мазнини, в сравнение с другите. 

От тези изследвания и проучвания можем да заключим, че е по-добре да правим по-интензивни интервални тренировки разделени, отколкото ниско интензивни продължителни кардио тренировки. 

 

Фитнес съвет номер 3 – Жените, които включват мръсни хранения в диетата си губят повече мазнини

 

Сегашният преобладаващ процент на затлъстяване се оценява на около 400 милиона души по света. Основният проблем с диетата е, че лесно отслабваме, но поддържането на теглото и формата е голям проблем. Да си го кажем, диетата е гадно нещо! През годините концепцията на диетите е била да се поддържаме към нея, без значение какво ни струва. 

През последните няколко години , концепцията за диета се е променила и от предишните изследвания е установено, че включването на периодични мръсни хранения във вашата диета не само помага психически, но те също могат да засилят вашия метаболизъм . Не е необходимо целогодишно да се придържаме към диета с калориен недостиг. Мръсните хранения подобряват производствените нива на лептин.

 

Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg